Nyheter

 

Nyheter om dammsugarpåsar, dammsugare, dammsugning och städning i olika former kommer löpande presenteras på denna sida.

 

16 juli, 2023

Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Damm på parketten eller smulor på köksgolvet. Testfaktas dammsugartest publicerat i Västerbottens-Kuriren visar att det är svårt att få fram en dammsugare som är bra på allt.
"Att finjustera munstycket är ett magiskt trick för varje tillverkare", säger Albrecht Liskowsky, testledare på laboratoriet som genomfört testet. Artikeln är låst och det kostar just nu 19 kronor att låsa upp artikeln för att läsa mer om munstycken till dammsugare och detta dammsugartest plus att även få tillgång till Västerbottens-kuriren i två månader.

 

8 februari, 2023

Prisvärda robotdammsugare som fixar din städning

Det finns många robotdammsugare att välja mellan oavsett vilken funktion du är ute efter.
Det finns robotdammsugare som både dammsuger och våtmoppar och det självtömmande varianter.
Så idag finns det många varianter på marknaden och det är lätt att hitta en robotdammsugaren som passar just dina behov.
Det är också enkelt att skapa avgränsade zoner antingen i en app eller via magnetlister, som din dammsugare kan städa varje dag.

 

31 januari, 2023

Podd med husmorstips: ”Husmorstips för alla”

Ny podd om husmorstips från Dammtussen.se som lanserat en podcast som kommer att bjuda på effektiva och smarta städtips, som på ett naturligt sätt gör rent och fint hemma: helt enkelt husmorstips för alla.
Det är också namnet på podden, som du bland annat hittar på Acast och Spotify.
Det första poddavsnittet handlar om att städa med ättika och avsnitt två om att rengöra och städa med citron.
Sedan följer avsnitt om att bli av med blomflugor och om vad du kan använda bikarbonat till i hemmet.

 

8 november, 2022

Polska är ett svårt språk men det är lätt att bilda lånord som elektroluks

Polska är ett svårt språk, fullt av grammatiska konstruktioner som sedan länge förpassats till det förflutna i svenskan.
Sju kasus, tre genus, olika verbformer beroende på om handlingen är avslutad eller oavslutad.
Men en sak verkar något lättare och det är att bilda lånord: sätt ett y på ett utländskt ord och det blir polska.
Som till exempel chipsy, komputery, laptopy, tapasy och burgery.
Eller anpassa stavningen och få fräsiga ord som koktajle, pankejki, telewizor och bajgel.
Och så min favorit: elektroluks som är inlånat från svenskan och betyder dammsugare.

 

22 augusti, 2020

Så rengör du din dammsugare – och får den att dofta gott

LEVA & BO som är en tidning och webbplats som drivs av Expressen tipsar om bra sätt att rengöra din dammsugare och få den att lukta gott.

Några av tipsen för att rengöra en dammsugare ordentligt som du kan läsa om i artikeln på LEVA & BO är följande råd:
• Börja med att ta loss och att dammsuga dammsugarens munstycke. Det är bra med en tandborste för att få bort ludd och hår från borstarna. Torka till sist rent munstycket med en trasa och skölj det sedan i varmt vatten.
• Ta ur dammsugarpåsen och torka rent utrymmet där den ska sitta med en fuktig trasa - om du har ett tvättbart filter tar du bort filtret och sköljer det i varmt vatten. Låt dammsugarfiltret lufttorka i ett dygn innan du sätter tillbaka det igen.
• Ta isär dammsugarrör och slang och skölj dem med såpavatten.
• Det är viktigt att alla delar får torka ordentligt innan du sätter tillbaka dem, ett dygn i rumstemperatur rekommenderas. 

Relaterade länkar:
Byt microfilter på din dammsugare
Byt motorfilter på din dammsugare
Doft till dammsugaren

 

12 november, 2019

Ugnen och metoderna för att göra rent som proffsen

Hem & Hyra som är en tidning och webbplats som drivs av Hyresgästföreningen ger tips om hur du får en ren ugn.

Några av tipsen:
Ugnen behöver en grundlig rengöring en gång per kvartal.
Vill du slippa tidsödande ­storstädning? Torka regelbundet ur ugnen med diskmedel och vatten så blir den inte ­speciellt smutsig.
Diska gallren i maskin med jämna ­mellanrum så behöver du inte ­gnugga med stålull. 

Relaterade länkar:
Ugnsrengöring med såpa
Lantliv 3 tips för att få ren ugnen

 

15 september, 2019

Jättestor fettklump hittades i avloppsrör

När Mälarenergi nyligen skulle undersöka vad som störde inflödet till en av deras pumpstationer i Västerås fann man något ovanligt: en jättestor fettklump på ungefär en meter i diameter, som kilat sig fast i röret. 

På frågan om hur denna fettklump kunnat uppstå, säger svarar Per-Arne Hermansson på Mälarenergi att ”Det är fett som kommer från när folk till exempel sköljer ur stekpannan rakt ner i diskhon. När man sköljer ur den är fettet varmt, men det stelnar fort nere i avloppet och så byggs sådana här klumpar på allt eftersom.”

Relaterade länkar:
Stopp i avloppet
Undvik att hälla fett i avloppet

 

13 augusti, 2019

Flyttstädning24

Flyttstädning är något som de flesta är intresserade av även om de annars städar själva, men att utföra en hel flyttstädning och även paketera och forsla allt från små och enkla saker till stora och ömtåliga föremål är inget som du lätt gör själv.

På webbsidan Flyttstädning24 kan du få hjälp att hitta ett företag som kan sköta din flyttstädning när du ska flytta till ett nytt boende. Du fyller i dina kontaktuppgifter och var du bor och vilken typ av städning det handlar om (till exempel flyttstädning eller städning inför visning av din bostad) och sedan får du inom 24 timmar fem offerter på den städning du vill ha utförd.

Det är en kostnadsfri tjänst och du väljer det prisförslag som passar dig bäst och som du känner är rätt för den städning du vill ha utförd i samband med din flytt till nytt boende.

 

4 januari, 2019

Test av 15 dammsugare

Efter sommaren genomförde Aftonbladet ett test av 15 dammsugare som vi nu tittat närmare på.

När de testat alla 15 dammsugare var det bara fyra som höll måttet: Electrolux EU09GREEN (”Vår favorit”), MIELE Complete C3 PowerLine (”Bra på djurhår”), ELECTROLUX PD91–4MG (”Bra sugförmåga”) och DYSON Cinetic Big Ball Animal Pro 2 (”....suverän när det handlar om att suga upp djurhår”).

Priserna på dessa fyra modeller som Aftonbladet väljer att lyfta fram ligger mellan 1.690 (Electrolux EU09GREEN) och 4.822 kr (Dyson).

Då Electrolux också är den vanligaste dammsugaren i svenska hem och det därfär är lätt att hitta nya dammsugarpåsar och reservdelar, så verkar Electrolux EU09GREEN var det bästa köpet vilket även Aftonbladet kommer fram till sitt test av dammsugare.

 

8 augusti, 2018

Electrolux har meddelat att man har avyttrat sina USA-baserade verksamheter inom kommersiella dammsugare och centraldammsugare i Nordamerika, inklusive varumärkena Sanitaire och BEAM

Beslutet att avyttra bland annat varumärket BEAM är en del av Electrolux strategi att fokusera på globala produktkategorier och varumärken för affärsområdet Hemmiljö och småapparater skriver bolaget i ett pressmeddelande.

De avyttrade verksamheterna hade under 2017 samlade intäkter på cirka 70 miljoner dollar.

Det var i slutet av 2016 som Electrolux avyttrade sitt främsta nordamerikanska varumärke inom dammsugare, Eureka, som en del av strategin att stärka konkurrenskraften för affärsområdet Hemmiljö och småapparater.

 

27 juli, 2017

Agnes Wold om städmyterna: ”Jag blir aggressiv bara jag tänker på det”

Agnes Wold, professor i bakteriologi och överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset, har under årens lopp avfärdat vedertagna sanningar som myter och nonsens på löpande band. Bland annat uppfattningen om att sjukdomar skulle spridas lättare i dåligt städade hem.

Agnes Wold menar att den sortens bacillskräck är påhittad och endast syftar till att ge kvinnor dåligt samvete över att de inte skurat tillräckligt.

 

10 juni, 2017

Bra dammsugare utan att dra mycket el

Ett marknadskontrolltest av dammsugare, som utförts av Energimyndigheten, visar att nya dammsugare kan ha låg effekt men ändå städa bra. Testet visar också att det finns stora skillnader i hur mycket olika dammsugare låter.

 

28 maj, 2017

Vad döljer sig i en dammsugarpåse?

Vilka ämnen döljer sig i en full dammsugarpåse? Kemisten Ulrika Eriksson har undersökt miljögifter i dammsugarpåsar från hela världen. Högst andel farliga ämnen i de svenska proverna hittade hon till sin förvåning i dammet från sin egen dammsugarpåse.

 

21 november, 2016

Lagret fullt med dammsugare inför Black Friday

På Media Markt på Torpavallen i Göteborg har man planerat för Black Friday under flera månader, extra bemanning är ordnad och hela lagret är fullt med mobiltelefoner, tv-skärmar, tvättmaskiner och dammsugare.

 

10 september, 2016

Odlar havtorn och skördar med finsk industridammsugare

Christina Ståhlberg och Anders Jonsson på Karl Jansson-gården i Persbo i Ockelbo odlar havtorn för att hålla åkrarna öppna. Sedan en vecka tillbaka har de skördat de guldgula bären och till sin hjälp har de en finsk dammsugare.

 

31 juli, 2016

En av Sveriges första dammsugare på Tjolöholms Slott

Ska du ut och resa i sommar och passerar Halland kan du passa på att besöka Tjolöholms slott, fyra mil söder om Göteborg, som sägs vara en av Sveriges märkligaste byggnader. Tjolöholms slott ritades i Tudor-stil av arkitekten Lars Israel Wahlman och slottets välbevarade inredning bjuder på för sin tid toppmoderna bekvämligheter som en av Sveriges allra första och största dammsugare som väger ett ton.

 

29 juni, 2016 

Vad uppfattas som ofräscht när man kommer hem till någon och vad prioriterar svenskar att städa om de skulle få besök med kort varsel?

Bosch Home Appliances genomförde i början av 2016 en undersökning via YouGov Sveriges Internetpanel kring städvanor och vad man förväntar sig av sina vänner när man är på besök.

Resultatet är kanske i så förvånande, men det som vi tycker är mest ofräscht när vi kommer hem till någon är följande:
1. Smutsigt badrum
2. Smutsiga underkläder som ligger framme
3. Lukt från sopor
4. Cigarettrök/lukt och otömda askkoppar
5. Matrester som ligger framme


Omvänt så är detta vad vi prioriterar att städa när vi får besök med kort varsel:
1. Städa badrummet
2. Plocka undan småprylar
3. Dammsuga
4. Plocka undan smutstvätt och kläder
5. Städa köket

Badrummet ligger i topp på listorna, så ska man snabbstäda vid oväntat besök bör man börja där.

 

27 juni, 2016

Expressen LEVA&BO: test av sju dammsugare

Enligt Expressen LEVA&BO har SLG laboratorium i Tyskland, på uppdrag av Testfakta, testat sju vanliga dammsugarmodeller i de svenska hemmen. Det man testat är dammupptagning (effekt), ljudnivå och hållbarhet.

Bäst i test blev Electrolux Zuogreen med ett totalbetyg på 4,2, tätt följd av Bosch BSGL5331 och Siemens VSQ8330, som båda fick en totalbetyg på 4,1.

Sist i testet kom Clas Ohlson 44-1301 med ett totalbetyg på 2,4. Anledningen till det dåliga betyget är att dammsugaren hade sämst dammupptagning, högst ljudnivå och sämst hållbarhet. Samtidigt var detta den billigaste dammsugaren i testet och kostar endast 500 kr, medan den dyraste dammsugaren i testet, Bosch BSGL5331, kostar 2.900 kr.